Z cukinii robię pyszne, kremowe danie. Ten prosty przepis na lekki obiad to moje odkrycie
Risotto pochodzi z północnych regionów Włoch, gdzie dawniej uprawiało się ryż. Obecnie jest już rozpoznawane na całym świecie, a jego wykonanie nie ogranicza się do gotowania ziaren z dodatkiem bulionu i niewielkiej ilości tłuszczu. Wariantów potrawy jest tyle, ilu kucharzy, bo subtelny smak „bazy” można w zasadzie dowolnie modyfikować. Moją ulubioną wersją jest ta z dodatkiem cukinii. Wykonanie jej jest naprawdę szybkie i latem moim zdaniem należy spróbować.
Jak zrobić risotto z cukinią?
Cukinia nadaje risotto ciekawego, lekko słodkiego smaku, a jednocześnie wzbogaca potrawę w błonnik oraz witaminy, przede wszystkim C. Urozmaica też konsystencję i wygląd włoskiego dania, bo zielony kolor od razu rzuca się w oczy i zachęca do skosztowania.
Oprócz letniego warzywa do swojej potrawy wrzucam jeszcze podsmażonego z dodatkiem tymianku kurczaka. To świetne źródło białka, dzięki któremu włoskie danie staje się jeszcze bardziej sycące. Mięsne kąski nie tylko pięknie pachną, ale też urozmaicają teksturę risotto z cukinią. Ja smażę je osobno, by pozostały soczyste.
Cukinię dodaję wcześniej, ale tnę ją na grubsze kawałki, więc nie rozpada się całkowicie. Ją również doprawiam tymiankiem, z którym komponuje się wybornie. Całość wzbogacam o parmezan i odrobinę masła. Jest więcej niż wyśmienicie, a wciąż dość lekko i odżywczo.
Przepis: Risotto z cukinią i kurczakiem
Kremowe i lekkie risotto z dodatkiem soczystych kąsków z kurczaka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 403 w każdej porcji
Składniki
- 300 g ryżu arborio
- 1 litr bulionu drobiowego
- 2 średnie cukinie
- 1 średnia cebula
- 400 g filetu z kurczaka
- 50 g parmezanu
- 50 ml oliwy z oliwek
- 30 g masła
- 2 łyżki suszonego tymianku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCukinię umyj, pokrój w grubsze półplasterki. Cebule pozbaw łupiny i posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw go solą i pieprzem oraz łyżeczką tymianku. Podsmaż na łyżce rozgrzanej oliwy z oliwek do lekkiego zrumienienia. Przenieś do miski. Bulion podgrzej w garnku.
- Gotowanie risottoNa patelni rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj cukinię. Smaż przez 3-4 minuty. Wrzuć suchy ryż. Smaż kolejne 2 minuty. Wlej 1 chochlę ciepłego bulionu. Zamieszaj i gotuj, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Wtedy dolej kolejną porcję. Powtarzaj czynności, aż zużyjesz cały bulion. Wtedy wrzuć kurczaka i wymieszaj. Po chwili zdejmij patelnią z ognia, wrzuć masło i parmezan. Połącz, dopraw resztą tymianku, solą i pieprzem.
Jak podać risotto z cukinią?
Kremową i przyjemnie układającą się na języku potrawę najlepiej jeść bezpośrednio po przyrządzeniu. Risotto niestety traci z każdym odgrzaniem. Jeśli więc wiesz, że nie zjesz całej porcji, zamroź ją po ostudzeniu i później przerób na pyszne arancini.
Inne warianty włoskiego dania z cukinią
Jeśli masz ochotę na większy kontrast tekstur w potrawie, usmaż cukinię osobno i wrzuć ją do risotto wraz z kurczakiem. Obowiązkowo dopraw ją tymiankiem lub innymi ziołami.
Możesz też przyrządzić bezmięsną wersję ristotto. Zamiast kurczaka na koniec wrzuć porcję sera typu feta. Świetnie pasuje do kremowego ryżu.